Mandag den 23/10

Denne dag skal vise sig at blive ret begivenhedsrig. Vi vågner til en overskyet himmel, men ingen regn. Vi klarer morgenritualerne og olivene får saltvand, så nu skal de hvile i nogle uger.

Vi kører mod Rupite, hvor vi også var for 2 år siden. Stedet ligger på randen af en udslukt vulkan. Området er beskyttet, både på grund af særlig flora og fauna og stedets historiske betydning.

Vi skal besøge et helt særligt kloster. Det er et katolsk kloster, hvis menighed også er tilhængere af Baba Vanka. Det er specielt da hun var clairvoyant i en katolsk verden. Kirken, som er ret ny, er udsmykket med fantastisk smukke billeder i moderne stil, meget forskelligt fra andre katolske kirker, vi har besøgt. De øvrige bygninger i klostret er smukke og stilrene. Vi besøger også Vangas hus, og man har fornemmelsen af, at hun kommer lige om lidt. Et lille hus,hvor hun modtog søgende og gav dem råd og trøst, står også meget levende.

I parken omkring er der forskellige kilder, nogle af dem er så varme, at man kan brænde fingrene

Vi er også i termalbade. En lidt anderledes oplevelse, end de fine komplekser vi tidligere har set indeholde termalbade. Dette er ret primitivt, men fantastisk skønt. At nedsænke sig i det varme svovlholdige vand og bare slappe helt af, det er fantastisk, specielt da det pludselig regner stille og blødt. Vi spiser en let frokost, 3,30 lev=12kr, for to.

Ca 1,5 km derfra ligger en antik romersk by, Heraclea Sintica, som vi også besøger. Vi følger vist ikke den autoriserede rute, for vi kravler lidt rundt i bjerget, inden vi finder derhen. Udgravninger er undervejs, og det er tydeligt at der er tale om et interessant område.

Da vi kører igen, har bilen fået en rigtig ubehagelig lyd’ og vi er klar lover at vi må på værksted. Det regner nu temmelig voldsomt. Vi forsøger at spørge om vej til et værksted uden held, indtil vi får kontakt til en virkelig flink mand. Han kigger på bilen, forsøger at få kontakt til konen, som taler tysk, vi er hjemme hos ham for at se hans bil af samme slags. Det ender med at han kører foran os til Sandanski til en mekaniker. De kigger og undersøger og mekanikeren svejser i ca en halv time, så er det fixet, 150kr. I mellemtiden er vi blevet vældig fine venner med den rare mand, sprogproblem til trods, og han inviterer til, at vi skal komme på besøg, når vi kommer igen til næste år, måske også nu, men, bilen er netop færdig og vi når ikke videre. Et visitkort og en cd og så må vi se hvad der sker.

Baba Vanga var datter af fattige forældre. Som 15årig forsvinder hun efter et voldsomt uvejr. Da man finder hende igen er hun blevet blind, men hun har haft sit første syn. Hun hjælper og trøster mange og forudsiger mange vigtige ting bla. 11. September, klimaforandringer’ Barak Obama, men der er også profetier der ikke passer. Bla lyder hendes profetier omkring Trump, som Obamas efterfølger, ikke helt rigtige. Han skulle være en helt, som samler alle folkeslag, det går vist ikke helt godt med det.

Heraclea Sintica er en hellenistisk by. Udgravning af den er først startet i 2002, og man finder til stadighed ud af flere intersante ting omkring området og dets betydning

Tirsdag den 24/10

Efter en rolig nat med Sandanskis gågade få meter væk, er vi klar til en ny dag. Dagens projekt er, at jeg skal klippes. Vi finder, ved hjælp af en sød dame, en frisør, billig og god, 5 lev =19kr, det er ok. Sandanski er virkelig en by, hvor der kan gøres gode handler, ærgerligt at vi ikke mangler tøj eller sko, får dog købt en bluse. Vi var ret glade for termalbadet i går, så vi kører derud igen. Denne gang koster det kun 3 lev pr Pers= 11kr. Der er næsten ingen mennesker, en hos HH og jeg er alene. Det er så fantastisk skønt.

Tilbage i Sandanski er vejret nu til langebukser, og de er krøbet på turen, øv. Godt en måned på tur er ikke godt for figuren, hmm.

HH er uheldig med batteriskifte på sit ur, det kan ikke samles igen, vi forsøger at få hjælp, men forgæves, håber det kan løses i DK.

Vi besøger byens arkæologiske museum med rester af meget fantastiske kirker. Det tidligere Makedoniens kirkecentrum.

Vi beslutter at spise ude i aften. Kavarma smager skønt, men vores egen mad er ikke ringere.